Over Valérie

Valérie Lempereur is een journaliste en schrijfster. Ze publiceerde tot nu toe acht boeken, waaronder vier bestsellers. Valérie is geboren in Sluis op 17 oktober 1962 en komt uit een gezin van zeven kinderen. Ze is het vijfde kind en nummer vijf is ook haar lievelingsgetal.

 

‘Ik heb een verkreukelde ziel, maar wel een waarmee ik vrede heb.’

Valérie Lempereur
Het verhaal van

Valérie Lempereur

Door omstandigheden genoot ze maar twee jaar lager onderwijs. Daarna heeft ze nooit meer een schoolbank gezien. Maar het ontbreken van een opleiding heeft haar niet weerhouden om haar dromen waar te maken. Valérie is een autodidact en begon haar journalistieke carrière bij Nieuwe Revu in 1994, op dat moment het meest spraakmakende weekblad van Nederland. 

0
Boeken
0
Bestsellers

Tijdlijn

Voor Nieuwe Revu schreef ze ophefmakende artikelen en dook ze onder in werelden die de meeste lezers van het blad alleen maar uit de krant of van televisie kenden: een week in de vrouwengevangenis, tussen moordenaars, pyromanen en oplichtsters. Op de Rotterdamse Keileweg tussen verslaafde sekswerkers, of op reportage naar een bejaarde verwaarloosde mevrouw die door alles en iedereen aan haar lot was overgelaten en door de brandweer uit huis moest worden getakeld. Valérie wilde de stem zijn van iedereen die niet gehoord of domweg gegeneerd werd.

In 1995 nam Valérie ontslag bij Nieuwe Revu en ging ze voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries werken als televisieredacteur.

De Vries en Valérie lagen elkaar niet en na vier maanden nam Valérie alweer ontslag en keerde ze terug naar de geschreven journalistiek. Ze publiceerde o.a. iDe TelegraafDagblad de PersAvant GardeStory en had columns in het ADHet ParoolSanté en Libelle. Ook schreef ze toonaangevende stukken voor de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws en verschillende magazines. 

In 1996 debuteerde Valérie met De bende van Venlo,

een non-fictieboek over een groep Limburgse jongeren die tussen 1992 en 1994 dood en verderf zaaiden in Zuid-Limburg en uiteindelijk veroordeeld werden tot lange gevangenisstraffenwaaronder levenslang voor de hoofddader.

Op 7 oktober 1996 zond de NCRV de door Valérie Lempereur gemaakte documentaire, De bende van Venlo, uit.

 

In 2000 werd Valérie aangenomen als journalist bij de Belgische Persgroep, waar ze voor de krant Het Laatste Nieuws ging schrijven. In de zes jaar erna schreef ze ook voor diverse magazines van de Persgroep, het huidige DPG-Media.

In 2006 richtte ze in Antwerpen haar eigen uitgeverij Lampedaire uitgevers op.

In de vier jaar dat Lampedaire bestond, gaf ze meer dan veertig boeken uit. In de zomer van 2010 ging Lampedaire failliet.

Valérie Lempereur interviewde in 2007 als enige journalist ooit, de ouders van koningin Mathilde van België. Ze schreef met hun medewerking een driedelige serie voor het magazine TV Familie waarin de ouders van de toen nog kroonprinses Mathilde spraken over de familievete die al meer dan twintig jaar duurde en de familie had verscheurd.

Een jaar later publiceerde Lempereur samen met koningshuisdeskundige Jan Van den Berghe het spraakmakende boek: Mathilde & Co.

Eind 2018 zette Valérie een definitieve streep onder haar journalistieke carrière. Sindsdien wijdt ze zich aan het schrijven van columns en boeken. Daarnaast is ze in te huren voor het geven van lezingen en voorlichtingen over gerelateerde onderwerken uit haar boeken.

Op 20 september 2022 verscheen haar aangrijpende boek Mevrouw: een autobiografische roman over het leven van Valérie. ‘Ik schaam me niet meer en ik ben opgelucht dat ik mijn verhaal eindelijk met de wereld kan delen.’ Mevrouw is een tweeluik. Het tweede deel: Een kwestie van tijd, verschijnt in het najaar van 2025. 

Op 01 januari verschenen de luisterboeken van de boeken Mevrouw, De meisjes van mevrouw de Wit, Patricia achter het raam op de Wallen en de bende van Venlo 12 jaar later. Alle vier de luisterboeken werden door Valérie Lempereur zelf ingesproken.

Ook werden de boeken Patricia achter het raam op de Wallen, Mevrouw en De meisjes van mevrouw de Wit met een nieuw omslag uitgebracht.

Op 03 oktober 2023 verscheen de autobiografie Nagejaagd over de televisiepersoonlijkheid  Caroline Van Eeden, de verbannen huisvriendin uit Chateau Meiland.